David Ludwig, MD, PhD – Máte stále hlad?

18.2.2018 – Kdo má problémy s váhou ať zpozorní a určitě si tento příspěvek přečte. Proč? Protože tato kniha mu pomůže, pokud bude chtít. Já dlouhodobě potřebuji zhubnout. Hodně kil jsem nabrala po dětech. A pořád si říkala, začnu cvičit, začnu správně jíst….Vydržela jsem to týden, neviděla výsledky, postupně ztrácela motivaci až jsem sklouzla zpět ke své běžné stravě.

mate stale hlad

S příchodem Nového roku jsem si dala opět předsevzetí a dokonce jsem navštívila specialistu na jídlo, aby mi udělal jídelníček na míru. Na úvodní hodině jsem si v šoku vyslechla, že za konzultace jednou za měsíc a jídelníček, chtějí na tři měsíce 6000kč. Na to prostě nemám. A tak jsem nad tím pořád přemýšlela. Až tomu osud chtěl, že se mi do ruky dostala tato kniha. Zaujala mě, že slibuje překonání chutí. Což byl u mě značný problém. Začetla jsem se do ní a hodně mě upoutala. Napsala ji hlava studovaná. Autor je doktor endokrinolog, badatel a profesor na Harvardu. Jeho výzkum se zaměřuje na to, jak strava ovlivňuje hormony, metabolismus, tělesnou hmotnost a duševní pohodu. Jeho jídelníček nechává kalorie stranou a cílí přímo na tukové buňky. Jeho recepty zahrnují pokrmy s vysokým obsahem tuku jako jsou ořechy, plnotučné mléčné výrobky, tmavá čokoláda, chutné bílkoviny a přírodní sacharidy. Nadchlo mě to a začala jsem jeho jídelníček dodržovat. Kniha obsahuje přesný jídelní plán a recepty. Jeho tzv. dieta je rozdělena na tři fáze. Právě jsem ukončila po třech týdnech první fázi.
Výsledek u mě za tři týdny je – žádný hlad a čtyři kila dole. Což je super a jsem nadšená. Když to shrnu. Potřebuji více času na vaření a stojí mě to týdně na stravě asi o 500kč více. Ale stojí to za to. Recepty přesně nedodržuji, když je tam nějaké koření, které nemám ráda, tak ho tam nedám. Nejím pečivo a cukry. Začala jsem jíst fazole, cizrnu a tofu. Což jsem předtím nejedla, ale zvykám si. Není to špatné, sním to a chuťové buňky se přeprogramovávají.

V knize je vše pečlivě vysvětleno a názorně ukázáno. Autorovy studie ukazují, že naše tukové buňky nerostou v důsledku přejídání, ale byly naprogramovány k růstu, což vede k tomu, abychom se přejídali. Z nového jídelníčku jsem nadšená a mám v plánu vydržet. Manžel si také někdy vezme, protože nemůžu jedno jídlo jíst tři dny. Je trochu nucen jíst se mnou. Nic jiného neuvařím a říká, že je to dobré. Takže OK. Děti se taky někdy přidají, ale nenutím je. Celkově to beru za přínosné. Recepty jsou chutné a syté. Nemám pocit hladu a nemám chutě, že bych si něco dala.

Z knihy jsem nadšena a vřele ji doporučuji těm, kteří chtějí zhubnout. Nejhorší je, udělat první krok. Pak už to chce jen čas, sepisovat nákupní lístek, nakupovat a vařit. V práci jsem nechodila na obědy, nosila jsem si jídlo z domu, takže to mám jednodušší. Mám vše dané. Prozradím vám hrubé obrysy receptu, který mi moc chutná.
Mleté hovězí maso udělám na pánvi se zelím a žampiony. Vedle uvařím fazole a květák, které umixuji. Do zapékací mísy dám masovou směs a přikryji to namixovanými fazolemi a květákem. Nechám zapéct a výsledkem je mňamka.
Pokud byste šli k výživovému poradci, utratíte za něj i za jídlo. Protože zdravá strava obsahuje více zeleniny a ovoce a stojí více peněz. Takže s touto knihou ušetříte za poradce. Za jídlo ty peníze stejně dáte. Ke zdravě stravě patří i pohyb, který je doporučován. Přiznávám, že zatím nic nedělám, ale mám to v plánu. Takže lze hubnout pouze změnou jídelníčku. Proto, kdo jste se rozhodli pro změnu, vzhůru pro tuto úžasnou knihu.

Hodnocení: 100%

Originální název: Always Hungry?
Žánr: Literatura naučná, Zdraví
Vydáno: 2017, Jota
Počet stran: 400
Vazba knihy: brožovaná (paperback)
ISBN: 978-80-7565-236-2

Foto: Nakladatelství JOTA