William Davis – Život bez pšenice – 10denní detox

12.5.2016 – Mám pár známých, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Proto vím, že je to někdy náročně. Jen objednat si v restauraci je pro bezlepkáře komplikovanější. Musí se opakovaně ptát, zdali je to opravdu bez mouky atd. Přejít k tomuto stravování a dodržet ho, je pracné. Zajímalo mě, proč to někdo chce podstupovat dobrovolně, aniž by musel. Se zvědavostí jsem se začetla do této knihy. Dala mi pár překvapivých odpovědí, několik receptů, které jsem poprvé vyzkoušela a nový pohled na život bez pšenice.

život bez pšenice

Nepřesvědčila mě úplně. Zčásti proto, že to jsou chutě na které nejsem zvyklá a vařit jen pro sebe se mi nechce. Přesvědčovat rodinu také ne. Hlavně když manžel zastává názor všeho s mírou. Když jsem mu četla, jak zdravěji se bude mít, co všechno tento jídelníček upraví a jak vymizí určité zdravotní problémy. Řekl mi na to, že za to pšenice nemůže, ale ty chemické sajrajty, které používáme při pěstování. Tak skončila má snaha o změnu rodinného stravování. Přesto někdy po knize ráda sáhnu a vyzkouším nový recept.

Nejvíce mě zaujalo, že bych díky tomu mohla zhubnout (no jo, typická ženská :-) ).
Mám v plánu zkusit desetidenní detox o prázdninách, kdy děti budou u babičky a já budu mít na starost ohledně stravování jenom sama sebe. Autor nás v knize přesvědčuje, že život bez pšenice neznamená strádání, ale je to bohatý, pestrý a lahodný způsob života. S těmito recepty se naučíte vytvářet omáčky s použitím bezpečných zahušťovadel, bezproblémově používat neškodná sladidla a připravovat jídla typu bramborový salát bez brambor.

To píše autor a teď já. Určitě má pravdu, já mu věřím, ale např. ohledně mouky, ty které autor doporučuje, jsou drahé jako prase. Zkusit vařit jen s jeho přísadami pro pětičlennou rodinu – to bych musela mít dvojnásobný příjem. Určitě mi řeknete, že zdraví je přednější, ale finančně bych to asi opravdu nedávala. 200g mandlové mouky mě stálo 116kč a to jsem ji použila pouze do chlebu Foccaciana. Tento chleba jsem upekla. Naskenuji vám recept a dám fotky, jak to vypadalo. Byl totiž výborný, i když na konzistenci složení jídla bylo znát, že je to něco jiného. Nejsme na to zvyklí. Vzala jsem ho i do práce a dala kolegům ochutnat. Více lidí tipovalo, že jsem tam dala nějaké maso. No nedala. Jen jsem tam místo sušeného česneku dala medvědí česnek. Jinak jsem se držela receptu. Musím říct, že mi to jedly i děti.
Potom jsem vyzkoušela Obří perníkovo-oříškové muffiny. Chybu jsem udělala hned na začátku, když jsem v obchodě nesehnala mandlovou mouku, ale vzala jsem povolenou náhradu – mouku z chia semínek. Musím mít na paměti, že se jí i očima, a tato mouka z těsta udělala vzhled bláta. Takže na oko nic moc. Chuťově to bylo zvláštní, ale sníst se to dalo. To jsem raději nefotila. Nevypadalo to nijak lákavě. Věřím, že s mandlovou moukou by to bylo lepší.
Nakonec jsem vyzkoušela sekanou se slaninou, houbami a šťávou. Nedařilo se mi z toho udělat šišku – pořád se mi to roztékalo a tak jsem to dala do mísy jako pyré a prostě jsem to upekla. Chuťově to bylo výborné.
Určitě vyzkouším i další recepty. Vařit dle toho mě baví, jen je to finančně opravdu náročnější.

Pokud zkusíte detox dle autorových rad, musíte se připravit, že se začátku budete mít abstinenční příznaky. Prostě jak se tělo bude čistit, bude vás bolet hlava, budete unaveni atd. Po 2-5 dnech vše odezní a budete se cítit plní energie. Autor do knihy vložil vyprávění lidí, kteří se stravují dle jeho rad. Což je zajímavě a hlavně pozitivní. Samozřejmě, že si to všichni chválí.
Prozradím vám, které sladidlo autor upřednostňuje. Je to…..chvilka napětí…..stévie. Pro další tipy si musíte knihu přečíst sami.

Na závěr vám napíšu, co mě nejvíce zaujalo. Pozor na bezlepkové potraviny. Bezlepkové potraviny tvořené kukuřičnými škroby, rýžovou moukou, maniokovou moukou a bramborovou moukou, ve skutečnosti ještě podporují přibývání na váze a celou spoustu dalších zdravotních problémů. Úplně se vyhněte bezlepkovým potravinám, které obsahují tyto přísady.
Také nekupujte zeleninu v plechovkách, protože většina konzerv je zevnitř potažena vrstvou a z ní se uvolňuje bisfenol A, který narušuje činnost endokrinních žláz.
Vaším cílem je strava složená z potravin, které prošly minimálním zpracováním.

V knize je mnoho zajímavých tipů, rad a sdělení. Pokud vás to zaujalo, přečtěte si ji. Je tu další neotřelý pohled na zdravé stravování. Je srozumitelně a čtivě napsaná. Má pádné argumenty a radí od jídla přes pití až po vitamíny. Já myslím, že je super, už část běžných potravin nahradit těmi jeho bez pšeničnými. Vždy je co zlepšovat. Možná je dobrý krok zkusit to s tímto detoxem, jež je v knize pečlivě rozepsán, a ke všemu jsou podrobné recepty. Držím palce vám i sobě.

Série: Život bez pšenice (3.)
Žánr: Literatura naučná, Zdraví
Rok vydání: 2016
Počet stran: 542
Nakladatelství: Jota
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7462-961-7

Foto: Nakladatelství JOTA

recept 1 007 010