Jean Michel Raynaud – Vůně francouzského pečení

14.9.2017 – Já nevím jak vy, ale já moc ráda peču. Nejraději mám něco lehkého na výrobu a výborného na chuť. Zatím jsou moje děti malé, ale těším se, jak hlavně kluci dorostou do věku, kdy by nejraději zbaštili celé sele. Takže díky tomu, že nechci sníst větší polovinu sama, jsem pečení omezila. Přesto jsem neodolala, a když jsem si mohla vybrat z recenzních výtisků, nezaváhala jsem a po zhlédnutí této kuchařky jsem si ji zvolila a později s radostí v ní listovala.

vůně francouzského pečení

Kniha je velká jak formátem i rozsahem receptů. Je krásně vytvořena na kvalitním papíře. Po přečtení musím uznat, že je určená spíše zkušenějším pekařkám. Recepty jsou podrobně popsány, přesto jsou postupy celkem složité, protože dle mého je to už vyšší pekařská. Jasně, jsou tu jednoduché i těžší recepty, ale myslím to tak, že i na ty jednodušší musíte mít čas a trpělivost. Prostě nejde vše najednou naházet do mísy a zamíchat.

Kniha v úvodu seznámí čtenáře se základy pečení. Dozvíme se zásadní věci o ingrediencích a pracovních pomůckách. Což je dobré pro začátečníky. Dále je tu devět skupin receptů od sušenek, přes dorty, plněné koláče, odpalované těsto, lístkové těsto, croissanty, kynuté těsto, chléb až po pomazánky a krémy. Najdete zde spoustu dobrot, a když jsem uviděla přiložené fotky, nejraději bych vše hned vyzkoušela. Což jsem také udělala. Zvolila jsem si čokoládové mandlové sušenky. Přiznávám, že jsem ubrala cukr i čokoládu, protože cukr ubírám všude a čokoládu, protože by to bylo moc hořké a děti by mi to nejedly. Vše ostatní jsem dodržela podle receptu. A výsledek byl výborný. Dokonce jedl sušenky i manžel, i když nemusí moc čokoládové věci, ale zlákaly ho ty mandle a chválil. Já vím, že to možná ví většina pekařek, ale já to nevěděla a netušila, že je to podstatné pro správný výsledek. Takže jednu perličku z knihy prozradím, a to, že by měly být všechny ingredience pokojové teploty. Já třeba vajíčka švihala do těsta přímo z lednice. Možná proto nebyl vždy můj výsledek snažení takový, jak měl.

2356

Knihu napsal a sestavil vyhlášený francouzský cukrář žijící nyní v Sydney a obsahuje 95 receptů slaných i sladkých variací. U těch těžších těst je podrobný návod s fotografiemi. Pokud chcete upéct tradiční lístkové těsto, nejlepší volbou je to dle této knihy. Jsou tam uvedeny takové perličky, které vám při dodržení postupu zaručují skvělý výsledek. Kniha je nádherná a dle mého je to také výborný dárek. Blíží se vánoce.

Hodnocení: 80%

Žánr: Literatura naučná, Kuchařky
Vydáno: 2017, Euromedia
Počet stran: 272
Překlad: Jitka Rákosníková
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 978-80-7549-074-2

Foto: Nakladatelství Knižní klub